Utvärdering uppdrag 29. När det var dag...

Utvärdering uppdrag 29. När det var dags att utföra uppdraget satte jag mitt till rätta i min fåtölj, en för övrigt märklig (och med andra ord skapligt ful) lämning från 60-talet. Något obekvämt i och med att själva sittkudden just då användes till att sätta upp saker som hade pysslats ihop med lim och behövde torka. Hej sidospår. Det kändes hur som helst lite rätt att sitta inte för skönt, jag fick ju inte börja tänka på annat än leviteringen av föremål. I lathetens tecken valde jag det första jag såg. Tyvärr var det mina deklarationspapper. Trist, men jag behövde dom för att kunna tillfredsställa Skatteverket. Och mig själv. Det gick inte som planerat. Jag tror att valet av föremål var för trist, jag ville det inte tillräckligt mycket. Kanske. För paprena låg kvar på bordet. Jättekvar. Jag bytte föremål, i och med att jag snart skulle gå och knoppa blev det tandborsten jag fokuserade på. Det höll ungefär 15 sek. Tandborsten låg trots allt i ett skåp. I ett annat rum. Jag hade ju aldrig förlåtit mig själv om jag hade gått miste om mina dolda föremålsförflyttningsskills. En penna fick bli sista försöksobjektet. Trots upprepade utskick av kom-hit-lilla-penna-tankar låg pennan retligt nog kvar. Det enda som faktiskt hände, var att en liten bit av väggen bakom elementet bredvid tjottan hade ramlat ner. Halvt skumt. Helt sant.


Uppdrag 30

img_6807 (MMS)

Uppdrag 30


Uppdrag 29

img_0218 (MMS)

Uppdrag 29


Utvärdering uppdrag 28.

Jag har haft lite prestationsågren över det här uppdraget.
Jag har ju tänkt skriva en bok. Eller flera böcker.
Plötsligt får jag inte en enda titelidé.

Eller, jo, idéer får jag väl alltid, men det är oftast lite på gränsen till
för fånigt. Med betoning på för.

Bu för mig.

Här kommer fånet ändå. Fån som fån, uppdrag som uppdrag.
(Om inte annat kanske just det där får bli något).

Eller:
Uppdrag är ett uppdrag för ett fån är ett fån.

Hm.

Nej.

Okej:

"Skrivkrampen" av Uppdragerskan.


Första meningen:

"Om jag trodde att jag hade uppleft Skrivkramp förr, så var det ändå ingenting mot det skrufstäd af ångest
som slog sina klor i sig denna soliga vårförmiddag."



Författaren vill tacka: ett stort tack riktas till min sambo, utan dig hade jag aldrig lyckats slutföra den här boken. Till exempel.

Utvärdering uppdrag 27.

Jag funderade på om jag skulle leta upp telefonnumret till en kursgård i Sunne,
där jag skolade loss en vecka förra året.
Men jag insåg att det skulle vara att komma undan lite väl lätt.
Så istället spanade jag in Sunne på Enrio och upp dök en Sune.
Kul. Tyckte jag.

Sune ringdes upp och svarade. På äkta Sunnemål.
Jag frågade efter en Maximilian.
Sune förstod inte vad, eller vem jag menade.
Och det gjorde ju inte jag heller i ärlighetens namn.
Men det kunde jag ju inte säga.

Jag och Sunne-Sune tvistade lite lagom lättsamt kring
huruvida det fanns en Maximilian i hans våld eller icke.
Icke blev det slutgiltiga svaret.
Jag bad om lite hurtigt om ursäkt, sa tack och adjö,
medan Sune lät något mindre käck i tonen.
Men inte otrevlig, inte alls inte.
Alla jag har träffat eller varit i kontakt med från Sunne med omnejd
har varit riktigt trevliga.
Sune inräknad.

Tjugosjunde uppdraget avslutat.

Uppdrag 28.

img_6807 (MMS)

Uppdrag 28.


Uppdrag 27.

img_6807 (MMS)

Uppdrag 27.


Utvärdering uppdrag 26. Om jag hade drag...

Utvärdering uppdrag 26. Om jag hade dragit det här uppdraget tidigare på morgonen hade dagen sett helt annan ut. Jag hade kommit hem från nattjobbet och skulle sova på dagen. Det första jag gjorde var ju att se till att ställa om mobilklockan, vilket i sin tur fick effekten att jag skulle få sova en timme kortare. Lite synd tyckte jag just då eftersom jag verkligen behövde sömnen inför kvällen. Klockan ringde, Uppdragerskan sov vidare. Jag sov en timme extra i realtid, två extra i uppdragstid. Inte bra. Jag var ju tvungen att vara på träningen en timme innan. Det visade sig bli svårt. Jätte. Svårt. Kort och (o)gott: jag misslyckades. Nu är det skärpning som gäller.


Uppdrag 26. Så där ja.

img_0205 (MMS)

Uppdrag 26. Så där ja.


Utvärdering uppdrag 25. Jag lyckades sju...

Utvärdering uppdrag 25. Jag lyckades sjunga mig igenom alla tjottabesök i går fram till midnatt. Låten har förstås fastnat ordentligt nu och det kommer nog att dyka upp lite testamentfragment lite då och då. Och det är inget som brukar ske i min vardag direkt. Oh when the moon turns red from blood oh when the blood turns red from blood Oh Lord how I want to be in that number... Uppdrag avslutat. Snart hem för att dra ett nytt uppdrag.


Har tagit reda på texten till mitt 25e upp...

img_0202 (MMS)

Har tagit reda på texten till mitt 25e uppdrag och kan nu 3 olika verser, det känns tryggt. Hemma har det gått bra att minnas sången, på ett kalas under dagen behövde jag turligt (?) nog inte nyttja faciliten. Kvällen på jobbet återstår.


Uppdrag 25.

img_0203 (MMS)

Uppdrag 25.


Utvärdering av uppdrag 24.  Jag skrev jus...

img_0174 (MMS)

Utvärdering av uppdrag 24.  Jag skrev just ett långt utförligt inlägg om hur det gick. Inlägget avbröts istället för att läggas upp. Nu hade jag behövt en irritationskudde att skrika i. Jag har inte tålamod nog att skriva om allt, men jag kan sammanfatta genom att tala om att jag hade turen att ha min räddare-i-nöden-sambo med mig under alla dagens utflykter och gatukorsningar. I sann och obehaglig löningshelganda gav vi oss mitt in i smeten och utmanade våra humör och överlevnadsinstinkter. Summa kardemumma: ett missat övergångsställe. Uppdrag utfört och vid ett tillfälle misslyckat slutfört. Darn.


Uppdrag 24.

img_0173 (MMS)

Uppdrag 24.


Uppdrag 23, utvärdering.

Idag kände jag mig inte ett dugg arg, till skillnad från dagarna innan då jag verkligen hade behövt skrika ut
en del aggressioner. Faktiskt. Det är inte ofta jag är arg, det är mest på mig själv när det händer. Och över en jävla massa orättvisor förstås.
Så jag ändrar mig nu, jag är visst arg till och från. Men jag agerar inte ut det särskilt ofta, så nu fick jag chans att göra det.
Skönt.

Jag var lite skraj för att börja tänka på allt som hade lyckats uppröra mig, eftersom jag ju hade kommit ifrån det och kände mig så lugn den här dagen, men nu var det ändå dags. Ett uppdrag är ett uppdrag. Är ett uppdrag.

Jag väntade in i det längsta för att lyckas hitta ett tillfälle att skrika på där
1. ingen skulle behöva larma i onödan
2. ingen skulle behöva få tinitus och, eller bli livrädda
3. mina nya grannar inte skulle behöva genomlida både punkt 1 och 2
4. jag kanske skulle kunna njuta av att skrika. Nu när man både fick och måste.

Det slutade med att dygnet började ta slut och det enda alternativet blev att skrika det högsta jag kunde in i en kudde, ackompanjerad av en eltandborste för att dölja ljudet som ändå slapp ut.

Nu vet jag att det faktiskt är ganska svårt att skrika högt med en kudde över munnen. När man ser det på televisionsapparaturer får jag alltid en känsla av att det måste vara ett dåligt påhitt att det inte skulle höras om man skrek bara någon håller en kudde för skrikutsläppet. Lite som när någon får en näsduk i munnen och blir helt tyst, eller en tejp över munnen. Mä! Spotta ut näsduken och andas på tejpen.
Eller ta fram en dynamitgubbe ur bakfickan, en taklucka ur skjortfickan, en tändare och den lilla ihopfällbara stolen du bara råkar ha med dig när du är i knipa och bygg ihop till en alternativ katapultstol.
Skjut dig ut ur takluckan på byggnaden du är instängd i (eller bara genom takfönstret för att det blir mer effektfullt om du är utomhus redan) och döp sedan lite stolt om dig till Mac G.

Nej, nu kom jag av mig...

23:e uppdraget slutfört.

Uppdrag 23.

img_0073 (MMS)

Uppdrag 23.


Blomma (den här sorten kan jag namnet på t...

img_5249 (MMS)

Blomma (den här sorten kan jag namnet på till och med) som redan levde ett farligt liv.


Blomplock.

img_6807 (MMS)

Blomplock.


Utvärdering, uppdrag 22. Jag plockar lit...

Utvärdering, uppdrag 22. Jag plockar lite olika sorters blommor till mor min. Jag kommer på att jag inte riktigt vet vilken hennes favoritblomma är. Skandal! Tror jag. Det ska jag ta reda på. Min intention var så klart att plocka en blomma utifrån, men det kändes som att det var hårt nog för vårblomster att lyckas överleva i vinterkylan som dessutom ville bidra med snö. Att rycka upp för att skicka per post kändes som att leka med döden. Blomdöden. Därför fick det bli tygblommor, dessutom håller de ju längre. Inga gröna fingrar krävs (min mor har visserligen det, men inte jag. Det tål att sägas igen. Inte jag. Blommor dör. Snabbt. Och synd.) Så, från ett parkettgolv plockades bland annat en tålig näckros.


Uppdrag 22.  Vackert. Ska bli en utmaning...

img_6807 (MMS)

Uppdrag 22.  Vackert. Ska bli en utmaning av ny kaliber, mor min bor i en annan stad. Men det ska fixas. Inte staden, uppdraget.


Uppdrag 22

.


ngades ut i snöregnet några gånger idag...

ngades ut i snöregnet några gånger idag, både mentalt och med hjälp av luvan på jackan som fick agera skal. Dessutom har jag känt av mat- och sovklockan ganska många gånger under dagen, jag vet inte om det kan ha bidragit till första valet som sköldpadda. Hur som helst misslyckades jag med racet, trots att jag hade två tävlande mot (med) mig, en iförd grönaktig jacka med luva, den andre i mössa och sköldpaddsliknande krage. Jag har dock glömt vem som kom fram först, för jag hade nästan krupit in helt i mitt skal när vi tillslut började nu målet: att komma inomhus. Fast det det kanske kanske kan vägas upp av att det både blev snigel- och sköldpaddsrace? Nästan.


Jag sniglade mig hem från jobbet och kom ...

Jag sniglade mig hem från jobbet och kom senare hem än min kära kollega. Det blev ett långsamt race, så långsamt att vi först missade bussen, jag kom både ombord sist, satte mig sist och kom igenom spärrarna till tuben sist. När tunnelbanan kom blev det en jämn kamp, och vi satte oss ner nästan samtidigt, vid Fridhemsplan raceade/kröp min kollega av, medan jag hade en bra bit kvar. Jag vet inte om racet gillas om man inte har samma mållinje, men just i det här racet måste jag utnämna mig själv till den långsammaste snigeln. Det var ett tufft val, snigel eller sköldpadda, snigel eller sköldpadda. Jag började lite ofrivilligt med att vara sköldpadda när jag tvi


Uppdrag 21 utvärdering.

img_6807 (MMS)

Uppdrag 21 utvärdering.


Uppdrag 21.

img_0148 (MMS)

Uppdrag 21.


Uppdrag 20.

"Så där ja."


"Jag vill bara äntligen berätta en sak nu innan jag d..."


"Jag var i alla fall med i en Rullande Stenarna-video"


"Hellre lägga näsan i blöt än örat i en nöt"


"Fem kanariefåglar är kortare än fyra elefanter"


"Jag vet vem som sköt Olof Pal..."


"Jag ångrar ingenting"

Nej, nu flippade jag ur lite. Jag tycker att det här var svårt, svårare än jag trodde. Men jag är säker på att (om jag hade chansen att säga något) det antingen skulle bli; 1. något barnsligt 2. något hippieflummigt 3. något barnsligt.








SMS-inlägg

img_6807 (MMS)


Middag, italienskt.

img_0132 (MMS)

Middag, italienskt.


Lunch

img_5249 (MMS)

Lunch


Frukost.

img_6807 (MMS)

Frukost.


Spännande! Måste bli budgetvarianter som d...

img_6807 (MMS)

Spännande! Måste bli budgetvarianter som dessutom går snabbt idag.


Uppdrag 18.



Underbart!
Jag tänkte lite lagom osökt på kungahuset i dessa tider och drog mitt strå till stacken genom att bidra med följande konstverk.



Märk väl all tid jag har lagt ner på skapandet, språkkunskaperna, linjerna som talar till varandra, den tredimensionella känslan som genast uppstod då pennan kom i kontakt med pappret. Och allt detta på mindre än en minut.
Det sista får vi förstås hålla tyst om, om (när) frimärket går i tryck och pengar börjar rulla in.

Uppdrag 17.



Att lämna blod har stått på min att göra-lista länge. När jag till slut begav mig till en blodcentral visar det sig att jag äter en medicin som hakar på blodet man lämnar.
Med andra ord fick jag inte lämna blod. Iaf inte på en blodcentral. Men uppdraget stryks ju inte för det. Man läser det bara en gång till. Med nya ögon.

Jag fick låna en blodprovsstickapparat (som det ju heter i folkmun).

Varning för starka bilder!



Det här var inte lätt för mig. Jag tar hellre ett blodprov i armvecket (och det gör jag inte ett dugg gärna alls) än i fingertoppen.



Ett räddhågat ögonblick (inkluderat lugnande ord från min stickvana diabetessambo och några djupa andetag) senare lämnade jag blod. På ett papper.




Uppdrag 16.

De senaste tre uppdragen, alltså uppdrag 16, 17 och 18 utfördes fre-sön, men har av tekniska skäl inte kunnat läggas upp förrän nu.

Här kommer de iaf.



Mycket skönt.
Det var precis vad jag skulle komma att behöva den här helgen visade det sig.
Radion var på för att jag skulle kunna höra när klockan var exakt 16.00 och jag skulle tvingas avbryta allt hålligång.
Jag trodde att jag skulle tycka att 10 minuter av bara andningstänkande skulle ta lång tid i kroppen (för en rastlös typ som jag kan 1 min på en stol kännas tillräckligt ibland). Det visade sig istället bli en helt fantastiskt skön stund av avkoppling. Det här vill jag lägga in som rutin i vardagen!

Andningspausstolen.


Uppdragerskan failar tills vidare.

Ja, det här känns ju minst sagt trist, men Uppdrag middag måste ställas in idag.

Förhoppningen är att mina modiga gäster ska våga sig över på middag en annan lördag!

Uppdragerskan fortsätter självklart att dra nya uppdrag så länge.


Bonusbild.

img_0098 (MMS)

Bonusbild.


Så här blev bilderna. Jag funderade lite ...

img_0097 (MMS)

Så här blev bilderna. Jag funderade lite på om jag skulle ta av mig brillorna på något av fotona, men bestämde mig till slut för att behålla dom på. I och med att jag misslyckades med att genomföra uppdraget helt på rätt dag, bestämde jag mig nu för att bifoga en bonusbild för att väga upp lite. Man vill ju gärna att Skatteverket ska ha ett gott öga till en.


Skatteverket i Solna kommer äntligen att ...

img_0102 (MMS)

Skatteverket i Solna kommer äntligen att få sin post.


Den vänstra skon tillhör ett par jag bruka...

img_0100 (MMS)

Den vänstra skon tillhör ett par jag brukar ha när jag bara vill kunna slip into something more comfortable, den högra dojan tillhör ett par jag köpte förra sensommaren, men som har blivit liggande i ett skåp. För att dom är för små. Heltråkigt. Och helpassande just idag! På med de osköna pjuxen och ut gick jag för att slutföra ett uppdrag som jag ju gick bet på förut.


Uppdrag 15.

img_6807 (MMS)

Uppdrag 15.


Resultat.


Inte helt snyggt, det är jag först ut med att erkänna. Men det kändes perfekt att hitta ett redan skadat träd. Uppdragerskans namn förevigat (nja, men den här våren ut kanske) på en rutten björkstam. Se där.

Rutten björk. Tagen!


Tall. Ratad.


Ek. Ratad.


Utvärdering av uppdrag 14

Att rista in någons (sitt eget är kanske inte det man har drömt om i första hand då) namn i ett träd har alltid varit lite vackert i tanken för mig, men när jag har tänkt på saken lite närmare och bortom det romantiska har jag funderat en hel del på om- eller kanske snarare hur mycket- skada man skulle åsamka trädet. Det här uppdraget kändes med andra ord lite dubbelt.

Under arbetsdagen fundrade jag på hur och var jag skulle kunna utföra uppdraget. En kollega till mig föreslog att jag kanske kunde tolka uppdraget som att jag skulle rista in mitt namn i trä istället för ett levande träd. Jag gillade verkligen tanken, men jag har ju bestämt mig för att inte fuska eller komma undan alldeles för lätt i det här 189-dagarsprojektet.

När kvällen nalkades bagav jag mig ut tillsammans med min partner, som inte bara stöttade mig i själva uppdraget utan även hade med sig en liten ficklampa, kunskap om olika träd i området och smygarsinne. Precis det stöd jag behövde!


Uppdrag 14.

img_6807 (MMS)

Uppdrag 14.


Utvärdering av uppdrag 13. Jag drog mig...

Utvärdering av uppdrag 13. Jag drog mig ganska ordentligt för den här uppgiften, jag hade flera olika idéer kring hur jag skulle kunna komma undan så smärtfritt som möjligt, t.ex. genom att fråga en kassörska på mataffären om en femma till en kundvagn, för att sedan låna tillbaka. Jag bestämde mig så sent att det tillslut bara fanns ett alterntiv kvar, att gå fram till en främling och be att få låna fem kronor (tyckte att det kändes som en lagom summa att be om och att lyckas betala tillbaka snabbt). Jag var ute på restauranggalej kvällen till ära och fick helt enkelt kliva fram till ett bord i närheten där två matgäster stördes av en lånerska som lovade att lånet skulle vara i högst någon minut. De två tillfrågade såg om möjligt lika besvärade ut som jag och rotade runt lite men hittade till slut bara en liten eskämtfråga, om jag tog kort. Lite märklig till mods passade jag på, medan jag nu redan kände mig så härligt opepp på att störa människor som säkert helst av allt inte ville bli störda. Näste möjlige långivare blev en ensam man vid bordet bakom mitt. Jag drog en lång harang om ett korttidslån och mannen lyssnade - trodde jag- intresserat och rundade sedan av med en axelryckning och ett "I don't speak Swedish". Plötsligt hör jag mig använda min urknackiga engelska och lovar att pengarna kommer tillbaka inom en minut (jag hade skrapat ihop fem enkronor att lämna tillbaka, för man kan ju inte lämna tillbaka samma peng, så går ju inte lån till, oftast). Till min lilla fasa ville inte mannen ha tillbaka några pengar, då hade ju själva iden med lån -och uppdraget- gått om intet, så jag insisterade och lämnade enkronorna på hans bord trots motståndet från den vänlige britten. Uppdraget slutfört. Jag vill rikta ett tack till mobilMicke, Jake the Snake och Mr P of K för insamlingen av de fem enkronorna. Tack!


Uppdrag 13.

img_0073 (MMS)

Uppdrag 13.


SMS-inlägg

img_0071 (MMS)


Utvärdering av uppdrag 12. Väl framme i ce...

img_6807 (MMS)

Utvärdering av uppdrag 12. Väl framme i centrumet gick jag in på en liten "vi har alla märkliga prylar du någonsin drömt om-affär", min plan var först att tränga mig i bankomatkön, men det var bara jag där och att stå och lurpassa på någon att tränga mig förbi kändes alldeles för avancerat för att vara dagens första försök. I prylbutiken spanade jag runt efter någonting att köpa och hittade en rosa FATmobil bland annat. Den fick ge upp sin plats i korgen till förmån för en blomlåda till balkongen (den skulle kunna tjäna som mogenhetsalibi ifall någon skulle upptäcka att jag trängdes och bli sur).  Jag och blomlådan låg i bakhåll strax innan kassan för att kunna kasta oss före en intet ont anande kund, men när vi hämningslöst kastar oss fram får vi en snäll kund som istället visar fram oss, som om det vore det mest självklara i världen att vi var före. Lite skamset betalade jag för min partner in crime och jobbade mig vidare till en sportaffär för att köpa en cykeltuta och för att pröva min trängsellycka där istället. Men icke, jag var deras sista kund innan stängning så det fanns ingen att trängas med. Jag smet in på mataffären och såg till min (för första och kanske sista gången) glädje, att köerna var långa och många. Valfriheten låg framför mig och jag tog sats mot en kassa där två medelålder män stod sist i en kö och samtalade, plötsligt lämnade en av männen kön och jag såg min chans, tog den och ställde mig nära inpå herrn som stod kvar och såg snopet efter sin farbroderliga vän som nu förpassades till svansen av ledet. Synden/karma, eller vad det än var, kom i fatt mig omgående, mitt cykellås hade hängt sig och jag fick promenera hem med alla nya onödiga saker. Och så vitt jag vet står han där än, och luktar på lyktstolpen.


På väg ner till förortscentrumet med hojen...

img_0068 (MMS)

På väg ner till förortscentrumet med hojen ser jag den här underbara hunden och jag önskade att det hade varit kö till den för klappning, då hade jag nog kunnat tränga mig förbi både en blind, en halt och en osnygg.


Inte kul. Alls. Eller, jag menar, det här ...

img_0067 (MMS)

Inte kul. Alls. Eller, jag menar, det här blir verkligen en utmaning. Jag är en sån som måste tygla mina säga till-instinkter när jag har köat i minusgrader till en buss som är sen och det plötsligt glider förbi någon och ställer sig längst fram. What the... Jag har aldrig sagt något när det har varit tonåringar, man hade ju inte världens längst meritlista själv i uppförande , men när en stroppig liten dam svassade förbi en lång kö i vintras kände jag att tantnerven svämmade över. När jag klev ombord på den trånga bussen var jag tvungen att säga till den bekvämt sittande damen att hennes taktik var speciell, att jag kanske också ska nappa på den eftersom det uppenbarligen gav bättre chanser till sittplats... Hon replikerade med att hon inte alls märkte att hon trängde sig. Vi får se om jag lånar hennes replik idag.


Försök 1 resulterade mest bara i njutning ...

img_6807 (MMS)

Försök 1 resulterade mest bara i njutning av farligt god glass. Försök två gav lite känningar, men framför allt många ilningar, så någon form av ickenjutning har ändå lyckats presteras.


Första glassförsöket.

img_0063 (MMS)

Första glassförsöket.


Ja tack till glass, helst inte till brainf...

img_0061 (MMS)

Ja tack till glass, helst inte till brainfreeze.


Nederlaget var totalt. Out of order var in...

img_0040 (MMS)

Nederlaget var totalt. Out of order var inget jag hade räknat med. Uppdraget gick härmed i stöpet, iaf att få igenom innan midnatt på uppdragsdygnet 10. Idag  ska jag självklart göra allt för att slutföra uppdraget.


Redo att få foton i sig och skickas!

img_0013 (MMS)

Redo att få foton i sig och skickas!


Ikväll ska det fotas.

Jag har försökt ta reda på var det kan finnas fotoautomater i Stockholmsområdet, som inte bara tar 1 bild utan 4 stycken olika, ni vet som det var förr. I och med att det är helg har jag inte lyckats få tag i företag som har hand om fotoautomaterna. Det är ju lite småtrist att bara få en enda chans till ett riktigt bra fult foto.
Säg gärna till om du vet något ställe där automaten tar 4 olika foton!

I natt, senast i morgon, kommer fotobevis.

Finns det fortfarande?

Vet du var man kan hitta en fotoautomat i Stockholmsområdet som fortfarande tar 4 olika foton?

Uppdrag 10

img_0010 (MMS)

Uppdrag 10


Ljudbevis för uppdrag 9.


testing

1, 2, 1, 2...
Testar... testar.

Ser om jag kan få en annan redigerare att acceptera mig och mina radbyten.
Radbyte.

Kolumn.

Uppdrag 9 utfört!

Efter några misslyckade chansade mobilnummer kom jag så småningom fram till en kvinna som fick det kryptiska meddelandet av mig strax före kl 22 en fredagskväll. Försök att lägga upp klipp med ljudet som bevis pågår...

Det här ska jag försöka filma.

img_0006 (MMS)

Det här ska jag försöka filma.


Uppdrag 8:

Jag har jobbat drygt 12 timmar av uppdragsdagen och bara lyckats få korta stunder att fundera över innehållet i min "sista-dagen-lista". Med risk för att låta lite pretentiös nu, så måste jag säga att hur jag än vrider och vänder på det, är det med mina vänner och familj jag skulle vilja vara den sista dagen. Jag funderade på alla Allan Ballan-äventyr jag skulle kunna företa mig sista dagen på planeten i livet som jag, men vad jag än hittade på, fallskärmshoppning/glidflygning (det tänker jag göra en solig dag med rätt personer), resa till ett hemligt spännande ställe där tiden nästan står still (för att dra ut på sista dagen lite kanske), eller kanske åka runt på en delfin en stund och låtsas att jag inte alls är rädd för djupa vatten där man inte kan se botten (för alla läskiga ting som är i vägen) bara för att det verkar alldeles underbart att vara orädd för vatten och få vara en person som genom vågornas brus, längst upp och ut på båtens däck ropar: "Det är så häär det käänns när man veeerkligeen leeever!" En luftballongsfärd har jag ju också längtat efter, helst skulle jag ha velat flugit (och tagit körkort och MC-kort bl.a.) innan självbevarelsedriften plötsligt började komma smygande som en oväntad överraskning. Det här är bara några av alla tankar som har farit fram under dagens uppdragsklurande, men som sagt, inget verkar komma i närheten av att kunna slå tanken på att få ha alla jag håller av nära mig den sista dagen. Kanske skulle det bli lite rörigt eftersom det är ett ordentligt stort gäng jag håller av, men om man ponerar att den sista dagen får vara lite flytande rent tidsmässigt och om det var möjligt (och det är det ju när man ponerar!) skulle jag vilja få en stund med var och en och tillsammans komma på det roligaste, allra bästa minnet vi delar. Alla minnen skulle skrivas upp tillsammans och få bli en bok för någon att spara och kunna ta fram och bli glad av. Det skulle jag ha gillat. Min mors farfar sa alltid, så länge jag (och min mor och säkert även hennes far) kan minnas, att han ville att vi på hans begravning skulle vara glada och skrattande minnas honom med glädje, inte sitta och grina och vara svartklädda. Det tänker jag föra vidare, så händer det mig något, (om jag sätter en bit uppdragspizza med ansjovis i halsen, får en lite hårdare smäll av någon jag tigger växelpengar av eller liknande) så vet ni hur jag vill avrunda det hela så att säga. Jag har för övrigt funderat en del på främlingsmiddagen nästa helg och fått tips om att man kanske skulle kunna hjälpas åt med matlagning, eller att alla tar med något i en sann "tillsammans är vi starka-Bamse-anda" (om man byter ut ordet stark mot rik kanske, för min knappt synbara plånka skrattade lite hånfullt åt mig idag när jag skulle handla och påminde mig om att en sexpersonersmiddag strax innan löning kanske kräver en liten vinstlott. Självklart ska jag i första hand köpa en lott, men i andra hand får jag kanske slänga ut frågan till er tre bokade och två fortfarande hemliga gäster: är det okej om vi delar på kalaset lite? Jag är lite sugen på att äta någonting hackbart, som tacos och Gino (två härligt underskattade "vihackartillsammans-rätter") eftersom det både är ett tillfälle att snacka, göra något ihop utan att behöva sitta och finprata det första man gör och dessutom behöver jag inte bli så nervös över mitt oslipade bordsskick och oskick att inte kunna varva äta-tugga-prata på ett tillräckligt smidigt sätt. Oj. Om 40 minuter drar uppdrag nr 9 igång. Nu åker vi!

Uppdrag 8.

dsc04621 (MMS)

Uppdrag 8.


Se där!

Tre av fem gäster är bokade till middagen den 17 april! Anders, Henrietta och Erik, vi får se vilka de sista två gästerna blir. Jag väntar med spänning och glädje! Uppdrag nr 7 fortsätter... 8 min till uppdrag 8.

Uppdrag 7. Spännande. Och lite läskigt, fa...

dsc04614 (MMS)

Uppdrag 7. Spännande. Och lite läskigt, fast utan tvekan mest spännande. Det här skulle nog inte hända utan Uppdraget, det är jag ganska övertygad om. Jag tycker ju om att lära känna nya människor och för några år sedan kunde jag bjuda över folk jag knappt sagt mer än hej till på fika och diskussioner. Men nu? Ja, nu ska det bli av. Lördagen den 17 april. Jag har 10 dagar på mig att hitta 5 obekanta (nu kan jag säga att jag ska få främmande, och verkligen mena det. De flesta man har på besök är ju knappast främlingar, även om det heter på). Hjälp tas tacksamt emot.


Utvärdering av uppdrag 6.

Det har varit någorlunda lättsamt som uppdrag, i och med att jag har haft en ledig tisdag och inte så många tider att passa eller fundera över. Men jag har lagt märke till hur många gånger jag ändå faktiskt "kastar ett öga" (för övrigt ett ordentligt skumt uttryck som lär vara svårt att översätta på ett vettigt sätt för någon som lär sig svenska*) på klockan titt som tätt trots att tiden inte spelar någon roll en dag som denna. Nåväl, över till dagens happening: jag vaknar ganska sent efter flera olika larmsignaler och upprepade halvvakna getögon (*!) på mobilklockan. I det här läget vet jag inte vilken dagens utmaning skulle bli. Tyvärr, för då hade jag blivit tvungen att vakna till tidigare. Min partner in crime här hemma fick mig vid flera tillfällen att titta en extra gång på PANG!-klockan bara för att få mig att säga det rätta ordet. Jag höll på att missa det en gång... Jag tror att jag omedvetet började undvika klockorna, för plötsligt fick jag jättebråttom till en inte så lite viktig födelsedagsmiddag. Eftersom jag var i stressens våld var jag tvungen att vid flera tillfällen, bland okänd folkmängd okända väsa fram ett p-a-n-g..., vid varje titt på perongklockor. Jag är nöjd med dagens utmaning, men ser fram emot morgondagens. Förresten. Jag har inte bestämt mig för om det finns någon spelregel som säger att jag måste vänta till morgonen med att dra nästa uppdragsnummer. Kanske kan jag dra en ny så fort klockan slår midnatt. Vad tycker ni? Pang! 23.43. Hasta man(med en liten spansk böj ovanför n:et)ana folks!

Pang! Det är dags att utvärdera.

dsc04611 (MMS)

Pang! Det är dags att utvärdera.


SMS-inlägg


Pang!

Pang! Klockan är 17.02.

Uppdrag 6.

dsc04607 (MMS)

Uppdrag 6.


Nå. Hur gick det här egentligen. Vid bestä...

dsc04606 (MMS)

Nå. Hur gick det här egentligen. Vid beställningen fick jag upprepa ingredienserna inte bara en gång. Tyvärr (?) saknade pizzerian sparris och ansjovis, därför straffades uppdragspizzan med två sorters kebabsås för att väga upp bortfallet. Sås på pizza är inget jag normalt brukar drömma om när jag längtar efter pizza, jordnötter har jag aldrig haft på pizza och lök brukar jag byta ut. Med andra ord var mina smaklökar inte i extas när jag la in beställningen, som kvinnan i kassan fick skriva upp och bagaren höjde ögonbrynen åt. Ett par som kom in och beställde kebabtallrikar hade svårt att slita blicken från min tallrik. Pizzan smakade sött, toppat med salt och var framförallt mosig av all sås. Jag ger uppdragspizzan UU i betyg. Hade jag varit hungrigare och bakis hade den kunnat få upp till UUUU i betyg. Iaf om solen sken och jag inte hade för ont i huvudet och med trevligt sällskap. Innan pizzerian lämnades passade kvinnan i kassan på att fråga hur det egentligen smakade. Jag var ju tvungen att vara ärlig med mitt betyg, men till och med ögonbrynshöjar'n skrattade avväpnande till svars.


Har är den, uppdragspizzan!

dsc04605 (MMS)

Har är den, uppdragspizzan!


Den utvalda pizzerian som enligt hemsidan ...

dsc04604 (MMS)

Den utvalda pizzerian som enligt hemsidan ska ha alla nödvändiga ingredienser. Jag försökte posta en ljudfil av beställningen men misslyckades tyvärr.


SMS-inlägg


Uppdrag 5.

dsc04603 (MMS)

Uppdrag 5.


På väg hemåt, med känslan av att nog fakti...

dsc04600 (MMS)

På väg hemåt, med känslan av att nog faktiskt ha misslyckats med uppdraget, ser vi mannen som jobbar i kiosken jag brukar handla i Jag har en tjuga som jag ju faktiskt kan växla till "växelpengar", för om man vill läsa uppgiften på ett annat sätt kan man ju ta det som att man ska växla minst 30kr med någon/några, så länge de är ute på en gata. Kioskmannen på gatan ville växla min tjuga. Skönt. Med lite tolkningsfrihet gick uppdrag 4 i lås. Eller vad tycker ni?


Jag måste erkänna att det här uppdraget fi...

dsc04598 (MMS)

Jag måste erkänna att det här uppdraget fick mig att känna mig lite illa till mods. Dels för att jag kände mig generad över att behöva fråga folk om pengar, dels över hur människor plötsligt ändrar ansiktsuttryck och kroppshållning, någon ignorerar med blicken, en annan genom att sluta lé. Det dröjde nästan till strax efter kl fem innan jag vågade fråga den första personen. Jag hade planerat att eventuellt berätta om mitt projekt, kanske kunde det hjälpa mig. Jag ändrade mig efter att ha sett bössor från Röda korset inne på en affär. Pengarna skulle gå dit. En sollapande dam runt 70-strecket blev först att fråga. Hon rynkade på näsan, skakade på huvudet och tittade bort när jag frågade om hon ville hjälpa till att försöka få ihop minst 30 kronor till Röda korset. "Så det där betyder att du inte vill hjälpa till?", var jag tvungen att fråga, nästan bara för att få störa henne lite i sin näsan-i-vädret-attityd. På väg mot nästa person kom min partner på att det ju inte stod någonting om att det måste vara en okänd person ute på gatan. Jag frågade därför henne två gånger om växelpengar. 23 kronor gick inom kort till Röda korset.


Uppdrag 4. Oj.

dsc04596 (MMS)

Uppdrag 4. Oj.


Avslut på uppdrag 3.

dsc04594 (MMS)

Efter läsares önskemål kommer här, i Grevens tid, dagens allra sista lokala sevärdhet vinterhundbajs-med-krossat-grönt-glas-högen som smugit sig fram och överraskat oss fotgängare efter vårens varma snösmältningsprocess.


Min sista sight på uppdrag 3. En mycket mä...

dsc04593 (MMS)

Min sista sight på uppdrag 3. En mycket märklig skylt föreställande vad, en stjärna, ett kryss, en triangel och en blöja? Vem är konstnären och vad tänkte denne, är frågor jag måste ta med mig och leva med.


Märklig naken-pojke-på-skrattande-käpphäst...

dsc04592 (MMS)

Märklig naken-pojke-på-skrattande-käpphäst-staty.


Taxstaty. Rörligt huvud och svans.

dsc04591 (MMS)

Taxstaty. Rörligt huvud och svans.


Lokalt uteställe.

dsc04589 (MMS)

Lokalt uteställe.


Förra säsongens street wear.

dsc04588 (MMS)

Förra säsongens street wear.


Local doggy style...

dsc04587 (MMS)

Local doggy style...


Lokal picknickmat 2

dsc04585 (MMS)

Lokal picknickmat 2


Lokal picknickmat.

dsc04583 (MMS)

Lokal picknickmat.


Lokalt budskap.

dsc04569 (MMS)

Lokalt budskap.


Lokal förströelse.

dsc04571 (MMS)

Lokal förströelse.


Lokalt tryck.

dsc04568 (MMS)

Lokalt tryck.


Lokal konst 1

dsc04567 (MMS)

Lokal konst 1


Utvärdering av uppdrag 2

Gårdagens uppdrag godkändes av syster och partner. Två totalt ickepartiska domare. Efter ett glas sorgeöl långfredagen till ära rann dikten som ett vatten (enligt undertecknad iaf). Här är konstverket på pränt: min jul den ska vara kul. min jul den får inte vara ful. som påsken den är gul ska min jul vara kul. och snön den ska vara vit. är den gul har någon pinkat på den. kanske en hund. Snart kommer syster, svåger och lillsystersonen hit och utforskar mitt nya område med mig. Det passar perfekt en uppdragens tredje dag som denna. Jag hoppas att uppdraget kan få gillas trots att det gäller postort och inte stad. Ni får döma. Bilder på sevärdheter utlovas som bevismaterial förstås.

Uppdrag 3

dsc04530 (MMS)

Uppdrag 3


Utvärdering av uppdrag 2: efter en stunds...

Utvärdering av uppdrag 2: efter en stunds vila och eftertanke bestämde jag mig för att välja den enda dikt som rekommenderades mig. Min syster. Tack. Du avgjorde och Boye, Fröding och andra tungviktare fick stiga åt sidan och ge plats åt bubblaren och sedemera vinnaren, Sune. Bara Sune. Och hans bror, Håkan. Ni som känner till Sunes jul vet vilken dikt jag syftar på. Fundera en stund, så ger jag det nervpirrande svaret i morgon...


Test med inlägg från mobil

dsc04520 (MMS)

Test med inlägg från mobil


Förslag på dikter hämtade på nätet. Giv mig råd i mitt oråd.

1. Du är så varm, mjuk och len som silke. Dig ska jag aldrig dumpa, min älskade strumpa! 2. Påskironi Idag är det påsk Då ska jag äta mycket choklad. Förra påsken åt jag för mycket choklad, då fick jag ont i magen. Sen när jag skulle äta middag orkade inte jag maten. Då blev mamma arg. Jag fick ont i magen, Det var inte kul. 3. Lyckokatt Jag har en lyckokatt i famnen, den spinner lyckotråd. Lyckokatt, lyckokatt, skaffa mig tre ting: skaffa mig en gyllne ring, som säger mig att jag är lycklig; skaffa mig en spegel, som säger mig att jag är skön; skaffa mig en solfjäder, som fläktar bort mina påhängsna tankar. Lyckokatt, lyckokatt, spinn mig ännu litet om min framtid! Edith Södergran 4. Söka man måste... Söka man måste, om något skall finnas, sträva, om vinkande målet skall hinnas, skåda och tänka och gömma och minnas - då skall väl ändå till sist något vinnas? Karin Boye 5. Små ting Orkar du inte ett steg mer, inte lyfta ditt huvud, dignar du trött under hopplös gråhet -- tacka då nöjd de vänliga, små tingen, tröstande, barnsliga. Du har ett äpple i fickan, en bok med sagor där hemma -- små, små ting, föraktade i den tid, som strålade levande, men milda fästen under de döda timmarna. Karin Boye 6. En klassiker: I rörelse Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång. Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr. K. Boye 7. Hur kan jag säga... Hur kan jag säga om din röst är vacker. Jag vet ju bara, att den genomtränger mig och kommer mig att darra som ett löv och trasar sönder mig och spränger mig. Vad vet jag om din hud och dina lemmar. Det bara skakar mig att de är dina, så att för mig finns ingen sömn och vila, tills de är mina. K.Boye 8. Ditt förslag!

Uppdrag 2

Jag ska lära mig en dikt utantill. Den tänker jag recitera som en högtravande recension efter en biofilm ikväll, det känns speciellt och passande för en högtidens sorgedag som denna. Långfredagsdikt it shall be!

Utvärdering

Första uppdraget kändes relativt lättsmält att börja med. Tack och lov, för jag var lite osäker på om jag skulle orka dra igång projektet just igår. Att prata rövarspråket fick mig att minnas hur viktigt det kändes för mig som barn att lära mig allt som min storasyster kunde. Kanske kunde man få vara med och leka lite då, om man visade sig tillräcklig. Det tog ett tag att lyckas med just det här. Mina starka sidor låg i det praktiska snarare än det teoretiska. Jag hade en lapp uppsatt på kanten av våningsängen för att kunna öva på konsonanter och vokaler. Det skulle dröja till gymnasiet innan jag engagerade mig till den grad i språk igen. Nåväl, tillbaka till resultatet av uppdraget. Första jämna timmens 5 minuter var roliga, nästa missade jag att prata överhuvudtaget, den tredje ronden inföll samtidigt med att min partner hade ont i magen. Det kändes inte helt okej att behöva trösta på rövarspråket, det blev helt klart den första största utmaningen. Under kvällen var jag ensam och ingen ringde under rövartiderna. Kl åtta började mitt jobbpass på kvällen, tyvärr var min buss sen och gjorde mig ganska precis 5 minuter sen. Sista och nästa jämn timme flöt på utan prat igen. Man skulle kunna säga att utmaningen lyckades och blev lagom tuff att kicka igång med.

Ljuset i tunneln kom snabbt


Okokejoj. Nonu hoharor jojagog bobörorjojatot.


Klipphjälp.


Nu börjar det.

1 april 2010. Idag börjar mina uppdrag.
Klockan är strax efter tolv på dagen och jag har lagt 189 stycken numrerade lappar i min ananasskål. Boken med uppdragen som matchar siffrorna ligger bredvid. Boken heter Uppdraget och består av 189 uppdrag att utföra och utvärdera i slutet av varje dag.
Jag vet inte om jag är beredd på det här, men det är väl lite vad livet går ut på också. Och vad som faktiskt gör att det här projektet är så lockande.

Välkomna 189 dagar av vad-som-helst-kan-hända!


RSS 2.0